
Bitcoin ve sonrasında ortaya çıkan kripto paraların yanı sıra, bu kripto paraların üzerinde oluşturulduğu blockchain teknolojisi gelecekte yaratacağı fırsatlar ve kripto paraların dışında olası kullanım alanları nedeniyle de büyük ilgi görmektedir.
Networkler üzerine örnekler;
Yaşamımızda birçok networkün içinde yer alıyoruz. Sosyal medya hesaplarımız üzerinden mesajlaşmak, e-posta göndermek, bir banka üzerinden transfer yapmak veya borsada hisse senedi alım-satımı yapmak... Bütün bunlar günlük yaşamımızda kullandığımız networkler ve bu networkler üzerinde gerçekleştirdiğimiz işlemlerin bazılarıdır. Tüm bu networkler üzerinde ilgili ağı yöneten bir aracının bulunduğu da bilinmektedir.
Örneğin, bankamız üzerinden başka bir bankadaki hesaba transfer yapabilmek için Merkez Bankası tarafından yönetilen EFT sistemini kullanmaktayız. Hisse senedi alım satımı yaptığımız zaman ise işlem, aracı kurumlar tarafından gönderilen emirle Borsa İstanbul üzerinde gerçekleştirilmektedir. İşlem yapılan yatırım aracının transferi ve ödemeleri ise Takasbank tarafından yapılmaktadır. Kullandığımız sosyal medya hesaplarında da söz konusu ağı ilgili şirketler yönetmektedir. Bir transfer için transferi yapacak tarafın hesabında yeterli tutarın bulunduğunun teyit edilmesi, bu transferin zaman bilgisi, gönderilen tutar, gönderen ve gönderilen taraf bilgilerini içeren kayıtların oluşturulması gerekmektedir.
Kısaca tüm bu ağlardaki işlemlerin sorunsuz gerçekleşebilmesi ve kayıt altına alınması, yapılan işlemlerin bir sorun çıkması durumunda doğrulanması, anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için ilgili ağları yöneten aracılara ihtiyaç duyulmaktadır.
Blockchain Kullanım Alanları Nelerdir?
Blockchain teknolojisi pek çok farklı sektörde kullanılabilen bir yapıya ve işleve sahiptir. İşte, bu teknolojinin yaygın olarak kullanıldığı başlıca sektörler:
Kamu sektörü,
Finans sektörü,
Enerji sektörü,
Sağlık sektörü,
Tedarik zinciri.
Oyun sektörü,
Sosyal medya
Blockchain için kripto para dışı 6 uygulama örneği;
1 – Akıllı Sözleşmeler
Akıllı sözleşmeler ticari işlemlerin kurallarını otomatik bir şekilde kontrol edebilir ve bu işlemleri doğrulayarak tamamlanmasına yardımcı olabilir. Bazı durumlarda ise tarafların yükümlülüklerini yerine getirebilir. Akıllı sözleşmeler kendi kendine çalışabilen programlar olduğu için verimliliği yükseltirken, maliyetleri düşürür.
Slock.it gibi firmalar elektrikli araç şarj istasyonlarını kiralamak için yapılan ödemelerin otomatikleştirilmesi için akıllı sözleşmeler kullanıyor. Fizzy uçuş rötarlarını bu sayede izliyor ve uçaklar iki saatten fazla rötar yaptığında, yolculara bilet paralarını otomatik olarak iade ediyor.
2- Tokenlaştırma
Tokenlaştırma sayesinde dijital tokenlar oluşturarak, bir varlığın mülkiyetini parçalara bölmek mümkün. Her bir token varlık üzerindeki mülkiyet yüzdesini temsil ederken, Blockchain kullanımı mülkiyetin kanıtını değiştirilmez kılar. Pratikte düşünüldüğünde bu sistem hem fiziksel hem de dijital varlıklar için kullanılabilir.
3 – Sahte ürünleri ortadan kaldırma
Blockchain’ler kalıcı ve değiştirilemez muhasebeler olduğu için, varlıkların mülkiyet zincirini tanımlamak ve izlemek kolaydır. Seri numaralarının veya diğer ürün kimlik bilgilerinin bir Blockchain üzerinde depolanması, tarafların (üreticiler, distribütörler, perakendeciler ve tüketiciler) söz konusu öğenin gerçek olduğunu doğrulamasına olanak tanır.
Dünyanın en büyük elmas üreticisi De Beers, her kayıtlı elmas için değişmez, kalıcı bir dijital kayıt oluşturmak ve “kanlı” elmasları azaltmak için Blockchain teknolojisinden yararlanıyor.
4 – Tedarik zincirini daha iyi hale getirmek
Üretim bileşenleri ve süreçleri belirlendikten sonra, bu bilgileri bir Blockchain üzerinde depolamak, hammaddeden ticari ürüne kadar olan sürecin tamamen izlenmesi ve analiz edilmesini sağlayabilir.
Dünyanın en büyük nakliye şirketi olan Maersk, kargo gemilerini izlemek için Blockchain kullanıyor.
5 – Dijital İkizler
Bir dijital ikiz, fiziksel bir varlığın sanal bir temsili olarak geçer. Sensör verileri, yapay zeka ve insan girdisi sayesinde, dijital ikizler gerçek dünyadaki meslektaşlarını yansıtarak, eğitim, bakım, simülasyon ve daha birçok farklı alanlarda kullanılabilirler.
GE şirketi rüzgar santrallerini optimize etmek için dijital ikizleri kullanıyor ve bu sayede enerji üretiminde yıllık yüzde 20’ye varan bir artış sağlıyor.
6 – Şifreli Mesajlaşma
Uçtan uca şifreleme için WhatsApp dahil olmak üzere birçok geleneksel çözüm bulunuyor ama, blockchain ademi merkeziyetçiliği artıran yeni bir yaklaşıma ilham vermiş durumda. Blockchain sayesinde mesajlar anonim hale getirilebilir (IP adresleri bile maskelenebilir). İşler genellikle yerel olarak yapılacağı için de, özel kullanıcı verisi diğer tarafa asla aktarılmaz.
Blockchain Developer ne kadar kazanıyor?
Deneyimsiz bir blockchain personelinin 2020 tarihinde aldığı yıllık maaş 50.000 dolar civarındadır. Bir şirket deneyimsiz ve yetiştireceği personel temin ettiğinde o kişinin alabileceği ortalama maaş yıllık 60.000 dolar ile 70.000 dolar arasında değişmektedir.
Blockchain Developer Olmak İçin Hangi Yazılım Dilini Öğrenmek Gerek?
Blokzincir geliştirme alanında birkaç tane çok popüler dile sahibiz; bunlar Javascript, C#, C++, Python, Golang, Solidity, Java ve Rust.
Türkiye'de blockchain teknolojisi üzerinde çalışan şirketler;
Akbank
Copyrobo: Blockchain ile telif koruması
Global Miles: Miller blockchain'e emanet
T2 Software
Türkiye'de İş İmkanları Var Mı?
Şu an halı hazırda piyasada develepor olmadığı için genellikle yetiştirilmek üzere şirketler blockhain developer arıyor,Linked üzerinde "36" iş ilanları mevcuttur.(20.10.2022 tarihi itibariyle).
NOT: Block chain kripto para değildir block chain bir yazılım merkezli bir geliştirme aracıdır kripto para ise block chain teknolojisiyle geliştirilmiş block chain uygulamasıdır...