
NASA Nedir?
NASA, Havacılık Alanında Ulusal Danışma Komitesi NACA kurumunun devamı gibi görülmektedir. 1950’li yıllara gelindiğinde, dünyanın önde gelen ülkeleri arasında uzaya uydu gönderilmesi kapsamında bir yarışa girilmiştir.
1957 yılında Rusya’nın uzaya “Sputnik-1” uydusunu ulaştırması ABD’nin NASA hakkındaki ilk adımları atmasına sebep olmuştur. Böylece NASA, görevi NACA’dan devralmıştır. NASA çalışmalarına; 4 adet laboratuvar, 8000 personel ve 100 milyon Dolarlık bir bütçe ile başlamıştır.
NASA tarafından yapılan büyük araştırma programları ve uygulamaları çok büyük harcamaları da beraberinde getirmektedir. Ancak şimdiye kadar yapılan pek çok programın başarıya ulaşması, harcanan bütçenin arka plana atılmasını sağlamaktadır.
Öğrenilmesi Gereken Yazılım Dilleri;
JavaScript Nedir?
JavaScript, geliştiricilerin etkileşimli web sayfaları oluşturmak için kullandığı bir programlama dilidir. JavaScript işlevleri, sosyal medya akışlarını yenilemekten animasyonlar ve etkileşimli haritalar göstermeye kadar, bir web sitesi kullanıcısının deneyimini iyileştirebilir. İstemci tarafındaki bir betik dili olarak, World Wide Web'in temel teknolojilerinden biridir. Örneğin, internette gezinirken bir görsel döngüsü, görmek için tıkla açılır menüsü ya da bir web sayfasında dinamik olarak değişen öğe renkleri gördüğünüzde JavaScript efektlerini görmüş olursunuz.
JavaScript’in Avantajları Nelerdir?
Kolayca Öğrenme ve Kullanma
JavaScript'in söz dizimi, Java programlama dilinden esinlenmiştir, öğrenmesi ve kodlaması kolaydır. Geliştiriciler, istemci tarafı komut dosyası oluşturma için neredeyse her web sitesinde ve mobil uygulamada JavaScript kullanır. Node.js, son on yılda arka uç kodlaması için de önemli bir popülerlik kazandı. Birçok büyük akış ve video platformu Node.js'de kodlanmıştır.
Platform Bağımsızlığı Kazanma
Diğer programlama dillerinden farklı olarak, JavaScript'i herhangi bir web sayfasına ekleyebilir ve onu diğer birçok web geliştirme çerçevesi ve dili ile kullanabilirsiniz. JavaScript kodunu yazdıktan sonra herhangi bir makinede çalıştırabilirsiniz. Böylece JavaScript, uygulama geliştirme platformunu bağımsız hale getirir.
Sunucu Yükü Azaltma
JavaScript'i sunucu yükünü ve ağ tıkanıklığını azaltmak için kullanabilirsiniz çünkü mantıksal işlemleri çalıştırabilir ve sunucunun çalışmasının çoğunu istemcinin kendisinde yapabilir. Örneğin, bir kayıt formu doldurma sürecini düşünün. JavaScript, cep telefonu alanına 10 basamaklı bir sayı girip girmediğinizi hızlı bir şekilde kontrol eder. Bu istekler sunucuya gönderilirse sayfanız her hata için yeniden yüklenir ve kayıt işlemini çok yavaş ve sıkıcı hale getirir.
Kullanıcı Arabirimi Güncelleme
JavaScript, karmaşık bilgileri bulmayı ve işlemeyi kolaylaştıran zarif web siteleri oluşturur. Geliştiriciler, işlevselliği ve okunabilirliği genişletmek ve web sitesi kullanıcı etkileşimini daha verimli hale getirmek için JavaScript'i uygular.
Eş Zamanlılığı Destekleme
JavaScript birkaç farklı talimat setini paralel olarak çalıştırabilir. Arka uçta, Node.js aynı miktarda bant genişliği tüketmeden yüksek düzeyde ölçeklendirilmiş sunucu yanıtlarını ele alabilir ve işleyebilir.
Makine Öğrenimi (Machine Learning) Nedir ?
Makine öğrenimi bir veri seti üzerinde veya önceden eğitilmiş verilere göre başarıyı arttırmak için minimum hatayla kodlanmasıdır. Makine öğreniminde Classification ve prediction yapmak için sıkça bu yönteme başvurulur.
MAchine Learning büyük bir alana yayılmıştır. (yapay zeka, machine learning)
Makine Öğrenimi Türleri (Machine Learning)
Kendi içinde 3’e ayrılabilir.
Reinforcement Learning (Desteklemeli Öğrenim) : yapay zeka burada ödül-ceza ile çalışmaktadır. Amaç makinenin doğru çözümleri oluşturmaktır. Kendisine ceza vererek o hatayı bir daha tekrarlamadan sonuca ulaşma çabasındadır. (yapay zeka,robot)
Gözetimli Öğrenme : gözetimli öğrenmede hedef değişken (y değişkeni ) bellidir. Giriş değerleri kullanarak çıkış değişkeni arasında bir bağlantı kurulmasına kullanılır. Burada sınıflandırma ve tahminleme işlemleri sıkça başvurulur.
Gözetimsiz Öğrenme : burada hedef değişken ( y) bulunmamaktadır. Giriş değerleri vardır. Bu girdiler bir düzlemde yerleştirildiğinde verilerin arasında yakınlıklardan dolayı bir kümeleme (Cluster) işlemi uygulayarak kümeler oluşturulur. (yapay zeka,robot)
Yapay zeka genelikle python dilinde yazılıyor bunun nedeni , kolayca ulaşılabilen modüler, dökümantasyonun fazla olması sebebiyle yapay zeka sistemleri python dilinde yazılmaktadır. Ama diğer Java gibi diller de yazılabilir.
Linux nedir ?
Linux, en çok bilinen ve en çok kullanılan açık kaynak kodlu işletim sistemidir. Diğer işletim sistemlerinden farklı olarak Linux açık kaynak kodlu bir yapıya sahiptir. Bu da işletim sistemini kullanan kişinin bilgisayarın arka planında dönen neredeyse her şeyden haberi olabileceği, işletim sistemini kendince düzenleyebileceği ve geliştirebileceği anlamına geliyor.
Linux’u Kimler Kullanıyor?
Linux’u ister biliyor ister bilmiyor olun, muhtemelen daha önce Linux’u istemeden de olsa kullandınız. İnternet sitelerinin neredeyse üçte biri, Linux tarafından oluşturulan sunucular tarafından çalıştırılıyor. Bunun dışında Linux işletim sistemini genellikle yazılımla içli dışlı olan bireyler ve birçok büyük şirket kullanıyor.
Şirketlerin sunucularını kurarken Linux’u seçmelerinin sebebi, diğer işletim sistemlerine göre çok daha güvenli olması. Bunun yanı sıra Linux, diğer işletim sistemlerine göre daha esnek ve daha rahat bir işletim sistemi. Ayrıca Linux’u geliştirmek için çalışan inanılmaz büyük bir topluluk var. Şirketler dilediği zaman bu topluluktan gerçekten de muazzam yardımlar alabiliyor. Ayrıca Linux işletim sistemi için ticari destek sunan şirketler de bulunuyor.