PHP dilinin Türkçe açılımı Hypertext Preprocessor olan, geniş bir kitle tarafından kullanılan, özellikle sanal yöreler üzerinde geliştirme için tasarlanmış HTML içine gömülebilen bir betik dilidir. İlk kez 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından oluşturulan PHP'nin geliştirilmesi bugün PHP topluluğu tarafından sürdürülmektedir.
PHP, sunucu taraflı bir kodlama dilidir. Statik veya Dinamik web siteleri veya Web uygulamaları geliştirmek için kullanılır. PHP, daha önce Kişisel Giriş Sayfaları anlamına gelen Hypertext Ön İşlemcisinin kısaltmasıdır. PHP betikleri yalnızca PHP'nin kurulu olduğu bir sunucuda yorumlanabilir.
PHP ile Neler Yapılabilir?
PHP gibi başarılı ve kullanışlı bir web tabanlı programlama dili ve hızlı geliştirmeye yardımcı olan Google Chrome, Mozilla, Firefox ve benzeri bir web browser sayesinde hayal edilen her şey yapılabiliyor. PHP kullanarak oldukça basit ve çok az özellik barındıran bir blog sitesinden tutup bir arama motoru kadar geniş kapsamlı çalışmaya kadar her şey hayata geçirilebiliyor.
Aynı zamanda PHP ile bir defa geliştirilip bırakılan değil sürekli olarak gelişimine devam eden web siteleri de yapılıyor olmasıdır. Örneğin; PHP kullanarak sıfırdan bir WordPress, Twitter, Facebook veya online oyun geliştirip zaman içerisinde de bu projeleri gelişimine devam edebilirsiniz. Zaten PHP’nin yoğun olarak tercih edilme ve kullanılma nedenleri arasında kullanıcılara sunduğu esneklik ve kolay olması yer alıyor.
PHP Kullanmanın Avantajları:
- PHP Ücretsizdir. Herhangi bir lisans ücreti ödenmesine gerek yoktur.
- Açık kaynak kodlu olması sebebiyle sürekli geliştirilir.
- İnternet üzerinden ücretsiz PHP dersleri alınabilir. Ayrıca çok geniş bir PHP kütüphanesine ulaşmak mümkündür. Kod veya kaynak sıkıntısı yaşanmaz.
- PHP, tüm işletim sistemleri içerisinde çalışabilir.
- PHP sunucu taraflı iletişimler için geliştirilmiş bir programlama dilidir.
- PHP birden fazla işletim sisteminde, Linux, Unix türevi, Microsoft Windows, Mac OS X, RISC OS dâhil olmak üzere çok çeşitli platformda çalışabilir.
- MySQL, MSSQL, Oracle gibi veri tabanları yanı sıra birçok veri tabanı ile çalışabilir.
- PHP çalışma mantığı karmaşık değildir. PHP yapısının ve kullanımının karmaşık olmaması da onun kolay şekilde öğrenilmesini sağlar.
- Çok fazla sistem kaynağı gerektirmediğinden, PHP diğer dillere kıyasla çok daha hızlıdır. Farklı yazılımlarla çalıştığında bile diğer işlemleri yavaşlatmaz.
- PHP hem Frond-End hem de Backend web geliştirmede kullanılabilir.
- PHP, farklı hizmetlerle LDAP, IMAP, SNMP, NNTP, POP3, HTTP, COM ve daha sayısız protokol aracılığıyla iletişim kurabilecek bir altyapıya sahiptir.
- PHP ile ilgili dikkat edilmesi gereken husus, PHP ile birlikte HTML, CSS, Java Script gibi ek diller de kullanmak gerekmektedir.
- PHP kodlarını yazmak için aşağıda belirtmiş olduğum editörlerden herhangi birisini kullanmak için yeterli olmasıdır.
En yaygın olarak kullanılan editörler ve Entegre Gelişmeler Ortamları:
- Visual Studio Code
- Sublime Text 3.
- Notepad++
- Adobe Dreamweaver
- PhpDesigner.
- Eclipse PDT.
- NetBeans.
- PhpStorm.
- Zend Studio.
- Aptana.
PHP Kurulumu Nasıl Yapılır? Hangi Programlar Kullanılır?
PHP programlama dilinde yazmış olduğunuz kodların çalışıp çalışmadığını yada çıktısının ne olduğu tarayıcı görmek için öncelikle web sunucuda ihtiyaç vardır. Bu web sunucu sayesinde yayın yapılarak PHP kodları tarayıcı da nasıl görüleceğini görürüz. Bunun için ise XAMP ve WAMP Server genellikle kullanılmaktadır. Bu serverlar sanal server görevini görür ve bilgisayarınız internet gereksinimi olmadan PHP kodlarının görüntülenmesini sağlar.
XAMPP, MariaDB, PHP ve Perl içeren Apache dağıtımını tamamen ücretsizdir.
Xampp açık kaynaklı paketi, kurulumu ve kullanımı inanılmaz derecede kolay olacak şekilde ayarlandı.
Xampp ticari kullanımlar için bile ücretsizdir.
PHP, HTML gömülü bir dil olduğu için, yani aynı dosya içinde hem HTML, hem de PHP kodu kullanılabilmektedir. Kod içinde HTML'den PHP'ye geçmek için bazı ayıraçlar kullanılması gerekir.