
Bir IP adresi (İnternet Protokolü), ağ donanımınızın bir adresidir. IP Bilgisayarın ağınızdaki ve dünyanın her yerindeki diğer cihazlara bağlamanıza yardımcı olur. Bir IP adresi, sayılardan veya karakterlerden oluşur. Sadece bilgisayarlarda değil, tabletlerde ve akıllı telefonlarda da vardır. Ve tıpkı bir parmak izi gibi, hiçbir IP adresi tam olarak aynı değildir ve aynı olamazlar.
Bir IP Adresinin Amacı Nedir?
Bir IP adresinin amacı, bir cihaz ile hedef site arasındaki bağlantıyı kurmaktır. IP adresi, internetteki her cihazı benzersiz bir şekilde tanımlar. IP olmadan cihazlarla iletişim kurmanın bir yolu yoktur. IP adresleri, bilgi işlem cihazlarının (PC’ler ve tabletler gibi) web siteleri ve akış hizmetleri gibi hedeflerle iletişim kurmasına izin verir ve web sitelerine kimin bağlandığını söyler.
IP Adresimi Nasıl Öğrenebilirim?
IP adresi öğrenmek için aşağıdaki maddeleri takip edebilirsiniz.
1. İşletim sistemine göre değişmekle birlikte görev çubuğundan BAŞLAT' a tıklayarak Arama çubuğu kısmına cmd yazılarak enter tuşuna basılmalıdır.
2. Açılan komut ekranında ipconfig komutunu yazarak enter tuşuna basmanız gerekmektedir.
3. Ekranda IPv4 Adresi yazan satır bilgisayarınızın IP adresini göstermektedir.
Bir diğer yöntem ise bilgisayarımızdan CTRL+R kombinasyonu ile cmd yazarak konsol ekranını açıyoruz. Açılan ekrana ise direk ipconfig yazıp klavyeden enter tuşuna basıyoruz. Karşınıza detaylar çıkacaktır. Detayların arasında ip adres veya ip/4 yazan yerde bilgisayarınızın IP adresini görebilirsiniz.
IP Adresi Değişir mi?
İnternet'te giriş yapan her cihazın (Bilgisayar, cep telefonu, tablet, vs.) bir ip adresi (İnternet protokol adresi) mevcuttur. İp adresi İnternet'teki kimlik numaranız'dır. İnternet'e her girişte değişebilir yada İnternet sağlayıcısı tarafından isteğe bağlı sabitlenebilir. Bir ip adresi 0-255 arasındaki sayılardan oluşan 4 adet sayı grubunun aralarına nokta işareti konularak belirtilir. Örneğin :255.100.201.105 gibi.
İnternet'e bağlandığınızda ip adresiniz değişebiliyor. Mesela internetinizin elektriği kesildiğinde veya İnternet operatörünüzün değişiklik gösterdiği zamanlarda ise o an müsait olan ip'lerden birini cihazınıza atar ve cihazınız İnternet'e çıkmış olur.
IP Adresi Nasıl Değiştirilir?
IP adresini değiştirmek isterseniz, bunun birçok yolu bulunuyor. Örneğin WiFi yerine mobil ağa geçtiğinizde, farklı bir IP adresine geçmiş olacaksınız. IP değiştirmenin en etkili yolu ise dilediğiniz zaman farklı bir IP kullanmanızı sağlayan VPN hizmetlerinden faydalanmak. Çoğu VPN hizmeti, 20 veya üzerinde ülke üzerinden internete bağlanıp, farklı konumlarda görünmenizi sağlayabiliyor. Bu sayede örneğin sadece ABD'ye özel bir hizmete ABD'deki bir VPN üzerinden ulaşmanız da mümkün hale geliyor. Ancak VPN'lerin bağlantınızı yavaşlatabileceğini söyleyelim.
Statik IP Nedir?
Statik ip nedir, kelime anlamından yola çıktığımız da sabit, değişken olmayan ve durağan şeklinde yorumlayabiliriz. Kullanım amaçları ise sunucuya RDP erişimi yapmak, güvenlik kamera sistemine dışarıdan erişmek, FTP sunucusu oluşturarak dosyalarınızı barındırmak için hangi ağda ya da hangi cihazda olursanız olun bilgisayarınıza veya sunucunuza tanımlanmış olan Statik IP ile her zaman istediğiniz cihaza belirli güvenlik adımlarından sonra ulaştıracaktır.
Statik ip edinmek için yazımızın girişinde de bahsettiğim gibi internet servis sağlayıcınız üzerinden talep de bulunmanız gerekmektedir. Tabi ki statik ip edinmenin ekstra bir ihtiyaç olduğunu ve ücretli olabileceğini belirtmek gerekmektedir.
Dinamik IP Nedir?
Dinamik ip, statik ip adreslerinin aksine değişkenlik gösteren, en çok kullanım alanına sahip, genel olarak evlerimizde ve günlük işlerimizde kullandığımız ip adresleridir. Güvenlik açısından riski az, maddi anlamda da ucuz olan dinamik ip, internet servis sağlayıcılarının kullanıcılara öncelikli olarak verdiği hizmette yer almaktadır.
Lokal IP Nedir?
Lokal ip, aslında çoğu zaman denk geldiğimiz 127.0.0.x ve 192.168.x.x ip adresleri ile anılmaktadır. Amaçları kendi bilgisayarımız üzerinde statik ip gibi işlev görmektedir. İnternete açık olmayan, kendi içimizde kurduğumuz yapıdan yanıt alacak şekilde kullanılan ip adresilerine Lokal Ip denir. Kullanım alanının başında evlerimizde bulunan modemlerimizin ara yüzüne erişmek, kodlamasını yaptığımız uygulamalarımızı test edeceğimiz ve internet ortamında nasıl çalışacağını görmek için kullanılmaktadır.