
Metaverse nedir ?
Aynı zamanda evren ötesi ya da öte evren olarak da adlandırılan Metaverse, bilgisayarlar, android cihazlar, VR lensler ve çeşitli 3D kullanıcı ara yüzleri sayesinde içinde bulunulan zaman ve mekân boyutundan uzaklaşılarak, fiziksel olarak içinde bulunulan evrenin ötesine geçme potansiyeli olarak da tanımlanmaktadır.
Metaverse Arsası Nasıl Satın Alınır?
Metaverse arsa yatırımları konusunda son dönemde medyada çıkan sansasyonel haberler nedeniyle birikimlerini bu yeni alanda değerlendirmek isteyenlerin sayısında da beklenmedik bir artış yaşanıyor. Özellikle Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in şirketinin adını Meta olarak değiştirmesi ve yaptığı gösterişli bir sunumla internetin geleceğinin Metaverse içinde şekilleneceğini iddia etmesiyle birlikte başlayan bu yeni trendin yükselişi hızla devam ediyor. Hem bireyler hem de şirketler bir yandan Metaverse kavramını tam olarak anlamaya çalışırken bir yandan da barındırdığı fırsatları değerlendirmenin yollarını bulmaya çalışıyor.
İş dünyasını, e-ticareti ve eğlence sektörünü, sanal gerçeklik gözlüğü entegrasyonu ile devrimsel bir dönüşüme uğratma iddiasındaki Metaverse, kullandığı teknolojilerden çok arsa fiyatları ile gündem oluyor. Bu yazımızda hem Metaverse arsası nedir hem de Metaverse arsası nasıl satın alınır sorularının yanıtlarını vermeye çalışacağız.
Metaverse Yaşam Nedir?
İnternet'in yeni çağı olan Metaverse insanların fiziksel dünyadaki koltuklarının rahatlığında yaşadığı, çalıştığı, alışveriş yaptığı ve başkalarıyla etkileşime girdiği sanal bir dünya hayal edin. Bu metaverse yaşam olarak bilinir. Facebook, Ekim 2021'de şirket adını Meta olarak değiştirene kadar "Metaverse" her evde kullanılan bir terim haline gelmedi.
Bazı popüler metaverse projeleri ise şöyle:
Axie Infinity (AXS)
Decentraland (MANA)
Starlink (Starl)
The Sandbox (SAND)
Aavegotchi (GHST)
Ufo Gaming (UFO)
“İnternetin Geleceği”
Metaverse’ün yalnızca oyunlar için olan bir evren olmayacağını, birçok işlevi yerine getirebileceğiniz bir sanal evren olduğunu söylemiştik. Teknoloji endüstrisinin önde gelen figürleri de oyunlar dışında heyecan duydukları birçok şeyin olduğunu söylüyorlar. Bu isimler metaverse’ün, gerçek zamanlı 3D grafiklere, kişiselleştirilmiş avatarlara, basmakalıp oyunlardan ziyade daha hedef odaklı sosyal etkileşimlere, insanlara ait sanal ortamların oluşturulabilmesine ve insanlara para kazandıran bir ekonomik sisteme sahip olmasını istiyorlar.
Kısacası yeni çağ olarak adlandırdığımız Metaverse, hayal edebileceğiniz çoğu şeyin sanal bir evrende yer almasını sağlayabilecek. Tim Sweeney, Mark Zuckerberg gibi insanlar da bu büyük veri tabanının sadece bir parçasını inşa ettiklerini belirtiyorlar. Bunu günümüzdeki internet gibi düşünebilirsiniz. Uzmanlara göre akıllı telefonlar 1980’li yıllardaki cep telefonlarına kıyasla neyse, metaverse de şu anın sanal gerçeklik teknolojisi için o. Yani metaverse düşünülenden çok daha geniş bir kavram.
Sonuç olarak Yeni Dünya Metaverse, şu an için kulağa bilim kurgu gibi gelse de internetin geleceği olarak tanımlanıyor. Birçok insan bu konuya şüpheyle yaklaşsa da gelecekte her şeyin yapılabileceği sanal bir evrenin var olmasının heyecan verici olduğunu söylemek yanlış olmaz. Belki de ilerde bütün zamanımızı burada geçireceğiz ya da kim bilir belki de bu teknoloji o kadar fazla gelişecek ki metaverse’e bilinç aktarımı gibi durumlar söz konusu olacak. Bunların olup olmayacağını zamanla göreceğiz. Kendinize bir dünya oluşturup orada yaşamak havalı olmalı gerek.
Metaverse Uzmanı Nasıl Olunur? İş İmkanları Nedir?
Kişiye özel veya online Metaverse uzmanlığı eğitimlerinin olduğunu aktaran Ural, “Kamu ve özel sektör çalışanlarından öğrencilere, kendini bu alanda geliştirmek isteyen herkes bu eğitimlere katılım sağlayabilir. Ortalama 3 gün 18 saatlik Metaverse eğitimi sonucunda artık siz de bu dünyaya adım atmış oluyorsunuz.13 bin ile 18 bin tl arası maaşı vardır.